Těsto na 4 kulaté koláče:
- 500 g polohrubé mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 75 g másla, rozpuštěné, schladlé
- 75 g cukru
- 2 žloudky
- 1/2 lž. citrónové kůry sušené nebo čerstvou z jednoho citrónu
- 20 g vanilkového cukru
- 500 - 600 g očištěné rebarbory, nakrájené na malé kostičky
- 50 g másla
- 75 g hrubé mouky
- 50 g cukru
I. fáze - Nechte vzejít kvásek - ve vlažném mléce ruzpusťte lžíci cukru a následně rozdrobte droždí.
II. fáze - Zbytek cukru utřete se žloudkama. Do mísy přidejte zbývající suché suroviny a ve středu udělejte důlek. Vlijte do něj vzešlý kvásek a hrubě promýchejte vařečkou. Do tohoto polotěsta postupně přilévejte a vařečkou zapracovávejte máslo. Následně vše důkladně promíchejte (nejlépe hnětačem asi 3 minuty). Těsto by mělo být stále trochu lepkavé na omak a mělo by se odlepovat od stěn mísy.
III. fáze - Těsto nechte kynout. Nejlépe 30 v pokojové teplotě a následně přes noc nebo den v lednici, možné ale také nechat v pokojové teplotě cca 2 hodiny než těsto zdvojnásobí objem.
IV. fáze - Vyjměte těsto z lednice a připravte si rebarboru. Tu nakrájenou promíchejte v míse s vanilkovým cukrem. Na máslem vymazaný plech naneste těsto, které roztáhněte do všech stran dle libosti. Navrh pak poklaďte rebarboru a úplně nakonec drobenku.
Pečte na 170°C přibližně 20 minut.
Upozornění! Rozdělte se s kamarády. Koláč je totiž ta dobrý, že by někdo mohl začít mít sobecké myšlenky :-)
2 komentáře:
Tady se někomu nechce učit:-) Ale vypadá to vážně lákavě!
Člověk se nemůže furt učit ne? ;-)
Okomentovat