______________________________________________________________________________________________

KATEGORIE

Bagely (1) Chleba (10) Mléko (2) Muffiny (5) Návody (2) Ostatní (21) Pizza (5) Sladké (24) Slané (17) Sýr (1) Zákusek (3)

______________________________________________________________________________________________

9. května 2009

receptura nedaleké Francie
MÁSLOVÝ CROISSANT

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 272 g hladké mouky
  • 2 LŽ cukru
  • 1 lž soli
  • 181 g vlažného mléka
  • 10 g čerstvého droždí
Máslo:
  • 150 g másla
  • 1LŽ hladké mouky
  • 1 LŽ pšeničných klíčků (optional)
  • 2 lž pšeničných otrub (optional)
V případě že nebudete používat klíčky a otruby, přidejte 1 lžíci mouky do těsta.

NÁVOD:
I. fáze - zadělejte těsto (kvásek - cukr+mléko+droždí; mouky promíchejte se solí; smíchejte hnětačem; cca 4 minuty hnětení; výsledek: tažné, hebké těsto), nechte 30 minut kynout a po té odložte do lednicky minimálně na 2 hodiny ideálně pak přes noc.
II. fáze - přípavte si máslo. Pracujte pod fólii. Promíchejte a znovu vytvorujte kostku (11 x 11 x 2 cm)
III. fáze - rozválejte těsto na ctverec o straně cca 25 cm. Diagonálně posaďte na střed máslo. Rohy rozválejte válečkem a navhlčete. Pak nimi přikrijte máslo. Vložte do lednice na 30 minut (né déle).
IV. fáze - vyjměte těsto na vál a rozválejte do rozměrů malinko větších než je A4. Následně složte do psaníčka (A6) a uložte na 40 minut do ledničky. SKLÁDÁNÍ OPAKUJTE CELKEM 4X.
V. fáze - těsto rozválejte do rozměrů 60 x 35 cm. Kolečkem na pizzu rozkrájejte těsto na rovnoramenné trojúhelníky o základně 12 cm a výšce 17,5 cm. Ze zbytků těsta vytvarujte stejný počet o velikosti hroznového vína.
VI. fáze - z kuličky vytvarujte 3cm váleček a vložte ho k základně trojúhelníky, který pak okolo něj zaviňte. Vytvarované rohlíčky klaďte na pečící papír. Potřete je rozšlehaným vajíčkems lžící vody a nechte kynout cca 30 - 60 minut.
VII. fáze - rozpalte troubu na 230°C. Rohlíčky ještě jednou, tentokrát ještě opatněji, potřete vajíčkem a vložte do trouby. Teplotu okamžitě stáhněte na 200°C. Pečte přibližně 25 minut do zezlátnutí. Po 10 minutách otočte.

RADY: na plech se vejde 8 rohlíčku pohodlně. Z těsta se Vám podaří vytvarovat cca 14 rohlíčků proto doporučuji péct na dvou pléchách a po 10 minutách prohodit (horní za dolní).

Čerpáno z:











Český překlad: Bible domácího pečení

2 komentáře:

PetaSt řekl(a)...

byly dokonalé... na tohle jsme s Evčou (T.) prohlásily, že tě chcem mít domaaaaa..... :) vážně, všechna čest ;)

PAvel řekl(a)...

Mnohorát děkuji!!!

Jen se obáv, že by pak nastal problém. Croissanty jsem totiž zatím ve svém životě pekl pouze 2x, ale doma byste mě měli pořád ;-)