______________________________________________________________________________________________

KATEGORIE

Bagely (1) Chleba (10) Mléko (2) Muffiny (5) Návody (2) Ostatní (21) Pizza (5) Sladké (24) Slané (17) Sýr (1) Zákusek (3)

______________________________________________________________________________________________

14. května 2009

!!!zelenina na koláči!!!
Kdo zná, ví. Kdo nezná, prohloupí.
REBARBOROVÝ KOLÁČ

2 comments

Těsto na 4 kulaté koláče:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 25 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 75 g másla, rozpuštěné, schladlé
  • 75 g cukru
  • 2 žloudky
  • 1/2 lž. citrónové kůry sušené nebo čerstvou z jednoho citrónu
Rebarbora:
  • 20 g vanilkového cukru
  • 500 - 600 g očištěné rebarbory, nakrájené na malé kostičky
Na drobenku:
  • 50 g másla
  • 75 g hrubé mouky
  • 50 g cukru
NÁVOD:
I. fáze - Nechte vzejít kvásek - ve vlažném mléce ruzpusťte lžíci cukru a následně rozdrobte droždí.
II. fáze - Zbytek cukru utřete se žloudkama. Do mísy přidejte zbývající suché suroviny a ve středu udělejte důlek. Vlijte do něj vzešlý kvásek a hrubě promýchejte vařečkou. Do tohoto polotěsta postupně přilévejte a vařečkou zapracovávejte máslo. Následně vše důkladně promíchejte (nejlépe hnětačem asi 3 minuty). Těsto by mělo být stále trochu lepkavé na omak a mělo by se odlepovat od stěn mísy.
III. fáze - Těsto nechte kynout. Nejlépe 30 v pokojové teplotě a následně přes noc nebo den v lednici, možné ale také nechat v pokojové teplotě cca 2 hodiny než těsto zdvojnásobí objem.
IV. fáze - Vyjměte těsto z lednice a připravte si rebarboru. Tu nakrájenou promíchejte v míse s vanilkovým cukrem. Na máslem vymazaný plech naneste těsto, které roztáhněte do všech stran dle libosti. Navrh pak poklaďte rebarboru a úplně nakonec drobenku.

Pečte na 170°C přibližně 20 minut.


Upozornění! Rozdělte se s kamarády. Koláč je totiž ta dobrý, že by někdo mohl začít mít sobecké myšlenky :-)

9. května 2009

receptura nedaleké Francie
MÁSLOVÝ CROISSANT

2 comments
INGREDIENCE:
Těsto:
  • 272 g hladké mouky
  • 2 LŽ cukru
  • 1 lž soli
  • 181 g vlažného mléka
  • 10 g čerstvého droždí
Máslo:
  • 150 g másla
  • 1LŽ hladké mouky
  • 1 LŽ pšeničných klíčků (optional)
  • 2 lž pšeničných otrub (optional)
V případě že nebudete používat klíčky a otruby, přidejte 1 lžíci mouky do těsta.

NÁVOD:
I. fáze - zadělejte těsto (kvásek - cukr+mléko+droždí; mouky promíchejte se solí; smíchejte hnětačem; cca 4 minuty hnětení; výsledek: tažné, hebké těsto), nechte 30 minut kynout a po té odložte do lednicky minimálně na 2 hodiny ideálně pak přes noc.
II. fáze - přípavte si máslo. Pracujte pod fólii. Promíchejte a znovu vytvorujte kostku (11 x 11 x 2 cm)
III. fáze - rozválejte těsto na ctverec o straně cca 25 cm. Diagonálně posaďte na střed máslo. Rohy rozválejte válečkem a navhlčete. Pak nimi přikrijte máslo. Vložte do lednice na 30 minut (né déle).
IV. fáze - vyjměte těsto na vál a rozválejte do rozměrů malinko větších než je A4. Následně složte do psaníčka (A6) a uložte na 40 minut do ledničky. SKLÁDÁNÍ OPAKUJTE CELKEM 4X.
V. fáze - těsto rozválejte do rozměrů 60 x 35 cm. Kolečkem na pizzu rozkrájejte těsto na rovnoramenné trojúhelníky o základně 12 cm a výšce 17,5 cm. Ze zbytků těsta vytvarujte stejný počet o velikosti hroznového vína.
VI. fáze - z kuličky vytvarujte 3cm váleček a vložte ho k základně trojúhelníky, který pak okolo něj zaviňte. Vytvarované rohlíčky klaďte na pečící papír. Potřete je rozšlehaným vajíčkems lžící vody a nechte kynout cca 30 - 60 minut.
VII. fáze - rozpalte troubu na 230°C. Rohlíčky ještě jednou, tentokrát ještě opatněji, potřete vajíčkem a vložte do trouby. Teplotu okamžitě stáhněte na 200°C. Pečte přibližně 25 minut do zezlátnutí. Po 10 minutách otočte.

RADY: na plech se vejde 8 rohlíčku pohodlně. Z těsta se Vám podaří vytvarovat cca 14 rohlíčků proto doporučuji péct na dvou pléchách a po 10 minutách prohodit (horní za dolní).

Čerpáno z:











Český překlad: Bible domácího pečení

8. května 2009

hledejte ve špajzce a naleznete věci, o kterých se Vám ani nenadá
CHLÉB DOKYNUTÝ V OŠATCE

0 comments
Vlastně nic zajímavého, jen když jsem to zkoušel posledně tak to skončilo katastrofou. Tak tentokrát se mi to podařilo. Proč? Důkladně, né předůkladně, vysypaná ošatka a těsto, které není vlké, ale mouka je již prosáklá a nepřijímá další mouku.

7. května 2009

1. května 2009

...kuku kuk kuku...
KUKUŘIČNÝ CHLÉB

2 comments

  • 50g másla
  • 1 malá cibule
  • 250g kukuřičné mouky (hladká preferována)
  • 100g hladké mouky
  • 1 lž cukru
  • 2 lž vinného kamenu (PDP)
  • 1,5 lž soli
  • 570ml podmáslí
  • 1 vejce